Skidorientering

Fjärdeplatser för Frida

13 jan 2021.

Svenska skidorienteringseliten fortsatte i helgen med cuptävlingar i Älvsbyn där skidstadion Kanis bjöd på perfekta förhållanden. Precis som tävlingarna före jul var det bara seniorklasser som arrangerades vilket gjorde att de klasserna blev extra stora.

Lördagens sprint inleddes redan vid frukosten med ett otippat extra PM som deklarerade lift upp till start. Det skulle alltså bjudas snabb skidorientering som krävde högt kunnande både kart- och skidtekniskt. Förväntningarna var stora från klubbens startande Frida Sandberg och Lars Widmer. Båda fullföljde loppen bra men förstås diskuterades om det var allra bästa vägval hela vägen eller om det funnits sekunder att tjäna. För Frida hade sekunderna spelat stor roll då det bara var 7 sekunder upp till 3:e plats medan segraren Evelina Wickbom åkt ½ minut snabbare.

Lars var riktigt nöjd med både skidåkning och kontrolltagning och 12:e platsen var säsongens bästa resultat där han visar tydlig uppåtgående förbättringskurva.

Inför medeldistansen var den stora snackisen på boendet under kvällen hur mycket snö det skulle komma på natten och om den skulle innebära ny spårkörning eller inte. Helt avgörande för vilken omvallning som skulle behövas. Banläggningen skulle med stor sannolikhet även bjuda mer bredspår och tuff skidåkning uppför den här gången. I skidorientering gäller ändå att hålla huvudet kallt även efter många minuter uppför på bredspår för att inte förivra sig när det blir mer teknisk orientering, precis det som banläggaren utnyttjat för att bjuda in till misstag.

Varken Frida eller Lars gjorde några stora missar men var heller inte 100% nöjd över flytet på tävlingen. Frida var dessutom återigen några få sekunder från pallen på en till 4:e plats. Den prenumerationen har hon nog tänkt avsluta till nästa helg och tävlingarna ”hemma” i Dalarna och Grönklitt. Lars 14:e plats kan förhoppningsvis putsas i kanten där några dagars läger i Älvsbyn ger förutsättningar för toppning av både teknik och fart inför fortsatta jakten på cuppoäng och åtråvärda platser till VM i Estland om drygt 1 månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *