Skidorientering

SM SkidO med ny klubbmedlem till start

1 Jan 2021.

Tävlingar i orientering har varit en bristvara hela 2020 i takt med att restriktioner ändrats för tillåtet tävlande. För elitaktiva har det förstås varit frustrerande att inte veta vilket mål man lägger ner alla träningstimmar för. Säterbygden har haft aktiva i svenska senioreliten flera år.  Den som satsar hårdast mot internationella mål är Frida Sandberg, sommartid tävlande för Stora Tuna medan hon vintertid är kvar i Säterbygdens färger. Inför årets säsong har klubbens elitstall utökats med Lars Widmer, en Schweizisk landslagsåkare i skidorientering boende i Zurich. Lars hälsas varmt välkommen till klubben som kommer att tillbringa en hel del tid i Sverige under vintern för att utveckla sin skidorienterings kapacitet ytterligare kombinerat med studier.  

Säsongspremiären är avklarad med SM sprint och jaktstart i Storklinten utanför Boden. Den ursprungliga planen var att dessa tävlingar skulle vara en del av SM-veckan vinter i mars men ställdes in som allt annat på grund av Coronapandemin. Det som skulle ha varit TV-sända tävlingar blev nu en liten tillställning enbart med seniorklasser och ett fåtal ledare på plats med en ödsligt belägen grusgrop som arena. Det var yppersta klass både på startfält och tävlingsbanor under rättvisa vinterförhållanden. 

Frida visade att hon vill vara med och kämpa om de internationella platserna även i år. En felåkning i en korsning på inledande sprinten kostade onödiga 1½ minut vilket gav en inledande 5:e plats. Jaktstarten var ett tekniskt bättre genomfört lopp där hon plockade en placering och slutade strax utanför prispallen men var nöjd med känslan i åkningen. Erica Edman gjorde även hon en krok i samma spårkorsning på lördagens prolog och fick en 12:e plats som utgångsläge inför jaktstarten. Ett stabilt men inte helt prickfritt lopp gav henne en 13:e plats totalt. 

Lars premiärlopp i Säterbygdens klubbfärger startade riktigt bra men en försmädlig felåkning på en av sprintens kontroller gjorde att han var besviken efter målgång men peppad att förbättra på jaktstarten. Tyvärr blev det några fler misstag på söndagen vilket gjorde att han tappade från 14:e till 17:e plats. Det han kämpar för är i första hand en plats i det Schweiziska laget till VM som är planerat till Estland i februari. 

Närmast väntar nu svenska cuptävlingar i Älvsbyn 9 – 10 januari och Mora 16- 17 januari. Även dessa tävlingar kommer enbart att vara tillgängliga för junior- och seniorelit vilket förstås är synd för klubbens ungdomar och veteraner som får ge sig till tåls några veckor beroende på var pandemin tar vägen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *