Orientering

Orienteringsskytte i Smedjebacken

Idag var jag och Leonard med på en sprinttävling i orienteringsskytte i Smedjebacken. Man började med en runda sprintorientering följt av liggande skytte. Efter eventuella straffrundor var det dag för att nytt varv med orientering följt av stående skytte (liggande igen för korta banan). De som sköt stående fick nog göra straffrundor allihopa. Jag lyckades med en träff i stående… Efter straffrundorna var det spurt in i mål.

Slinga två av den långa banan

Det var en spännande form av tävling, där man sköt med elektroniska gevär på ett avstånd av 10 meter, med en storlek på prickarna som ska motsvara att målet står på 50m avstånd på riktiga tävlingar utomhus. Då använder man även samma typ av gevär som de har i skidskytte.

Leonard var ganska missnöjd när jag pratade med honom efter målgång, eftersom han hade råkat slänga iväg ett skott innan han var beredd och dessutom missat ett par skott till. Gladare blev han när det visade sig att han vann den korta banan med 10 sekunder! Resultat.

Nedan kommer det lite bilder och filmer på när vi tränade lite extra efter tävlingen. Lägg märke till den elektroniska skjutbilden där man även kan se hur gevärspipan har rört sig innan skottet (tunt svart streck).

Jag snappade upp att Smedjebacken planerar för nya tävlingar någon gång till våren. Orienteringsskytte hör till mångkampsförbundet och i Dalarna finns det endast en aktiv klubb som är ansluten – Dalregementets IF. Jag pratade dock med Hans Mandahl, som är kontaktperson på förbundet och han sa att det går bra att vara med på tävlingar, även om man inte är med i en ansluten förening – på SM deltar man dock utan att tävla om medaljerna. Så det är bara att leta reda på en tävling och prova på. Det var tydligen en tävling i Bergebo tidigare i år. Länk till hemsida: https://orienteringsskytte.se. Jag har även en del broschyrer om någon är intresserad.

Efter tävlingen tränade Leonard skytte och sprang varv, på varv, på varv ut i straffrundorna, och tillbaka in till skyttet. Till slut var det bara Leonard kvar, och han höll på till Hans behövde börja packa ihop för att hinna klart innan de som hade hyrt hallen efteråt skulle komma dit…

Lägg märke till den elektroniken som registrerar var träffarna tar, samt hur gevärspipan rörde sig innan skottet kom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *