Skidorientering

Ny Säterbygdare

12 jan 2022.

Till den här vintern får vi förstärkning bland våra skidorienterare. Ny i de grönröda kläderna är Ondra Hlavac. Ondra är uppvuxen i Tjeckiens näst största stad Brno men bor nu i Uppsala där han är utbytesstudent och pluggar juridik. I Uppsala har han också träffat flickvännen Erica Edman som lockat honom att representera Säterbygden.

Ondra, hur kom det sig att du flyttade till Sverige?

– Jag bodde tre månader i Eskilstuna redan 2018. Då gick jag på gymnasiet och ville träna i annan typ av terräng för att utveckla mig som orienterare. Till Uppsala lockades jag när jag besökte en vän där. Jag följde med honom på OK Linnés träningar som jag tyckte var väldigt bra. Jag hade länge tänkt att jag ville studera utanför Tjeckien så då blev Uppsala ett bra val för mig.

Du tävlar ju både i orientering och skidorientering, vilket fokuserar du mest på?

– Jag satsar framförallt på orienteringen och har ett långsiktigt mål att kvalificera mig för VM i Schweiz 2023, men jag tycker båda sporterna är fantastiskt roliga. Jag tycker det är det viktigaste, jag vill kunna njuta av sporten! Jag tävlade mycket i skidorientering fram till att jag började studera på universitetet och har åkt en del internationella mästerskap som ungdom och junior. I år hoppas jag också få åka student-VM i skidorientering som går i Tjeckien i februari.

– Hur ser dina planer ut för vintern i övrigt?

Till helgen tävlar jag i Mora. Då ska jag utmana Oskar om en plats i klubbens förstalag vid SM stafett! Utöver det ska jag åka Svenska Cupen i Härnösand och Tjeckiska mästerskapen.

Ondra hälsar också att svenska är ett lätt språk att lära sig, mycket lättare och mer logiskt än tjeckiska. Vi hälsar honom välkommen till Säterbygden och ser fram emot fler resor tillsammans med honom som var på gott humör trots en natt på nattåg som följdes av en helg med arktiska temperaturer och inställda tävlingar i Jokkmokk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *